Lowcarb-frallor

2013-04-29 @ 22:02:53 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Jag var inte bara uttråkad imorse, utan tydligen också senildement. Skulle ju ringa sjukgymnasten som hade telefontid mellan 8-8.30.... Ja, det får bli en annan dag helt enkelt.

Bakade gjorde jag i alla fall - lowcarb-frallor som blev suuuuupergoda! Hittade ett recept som inte krävde mer än en bunke och en slev! Ni hittar det längre ner!

For som sagt på gymmet en sväng också och brände av ett benpass, inte det bästa någonsin direkt, men jag blev trött och skakig i alla fall! Lax till middag och mer roligt än så kan jag tyvärr inte säga om den här dagen.

Imorgon däremot blir det kalas! Tar min fria dag för veckan imorgon istället för på lördag - mitt liv, mina regler ;)

Och så receptet då!

Lowcarb-frallor

*2,5 dl mandelmjöl
*2 dl pofiber
*1 msk fiberhusk
*1 tsk salt
*3 tsk bakpulver
*3 ägg
*2 dl kvarg
*0,5 dl vatten
*2 msk kokosolja
*Linfrön och sesamfrön

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa ägg, kvarg, olja och vatten i en annan. Häll över de torra ingredienserna i kvargblandningen och rör om.
3. Forma degen med fuktade händer till 8 st jämnstora bullar (degen blir aningen kletig och därav fuktade händer)
4. Strö över linfrön och sesamfrön och grädda i ugnen ca 35-40 min.


Tråk-måndag

2013-04-29 @ 11:56:43 Vardag
{ 1 Kommentarer }

Vaknade av alarmet imorse, vet egentligen inte varför jag ställde det eftersom jag är ledig idag. Klev upp hur som helst, åt frukost i soffan och har inte gjort mycket vettigt sen dess, förutom att laga lunch (kyckling och råris), göra skinksås till matlådor och diska undan. Tänkte att jag kunde gå ut och gå, men det är riktigt skitväder ute. Tänkte baka, men då insåg jag att både matberedaren, stavmixern och elvispen är i nya lägenheten. Tänkte att jag kunde se film, men då har vi redan flyttat alla filmer, likaså min externa hårddisk med en massa nedladdade filmer.... Då tänkte jag att jag lika gärna kan börja fara med lite mer grejer till lägenheten, men då har ju Fredrik bilen på jobbet, och på cykeln får jag inte mycket saker med mig.. Ja, ni hör ju, jag är nog dömd att sitta med rumpan i soffan tills Fredrik slutar och vi drar på gymmet. Riktigt jäkla tråkigt. Ska ändå försöka hitta några recept man kan baka utan alla sorters verktyg, något måste jag göra!

Hoppas ni har det roligare än mig den här måndagen, ibland är det inte så dumt att jobba ändå ;)


Nyttig nutella

2013-04-28 @ 21:23:00 Vardag
{ 1 Kommentarer }

Både Helena och Matilda har bett om receptet på den nyttiga nutellan. Förlåt att det har dröjt, men nu måste ni verkligen lova att testa! Den är grym! (OBS, jag har inte hittat på receptet själv, hittade det hos grymma Fanny). Men som sagt, den är sååå jäkla underbar! Som den är på en stor sked, till banan, till pannkakor, som efterrätt, ja, you name it! Lite besvärligt att "skala" hasselnötterna, men det är så värt det!

Nyttig nutella

120 g hasselnötter
1 nypa vaniljpulver
2 msk kakao
1/2 dl socker (eller motsvarande mängd sötning av valfri sort - jag använder stevia strö)
1 nypa salt
1/2 dl mjölk

Rosta hasselnötterna i ugnen på 200 grader i 10 minuter (håll lite koll!). Lägg dem mellan två ark hushållspapper och ”skrubba” av skalet (det gör inget om det är lite kvar, men försök få bort så mycket som möjligt. Mixa dem till ett nötsmör i matberedare eller en stark mixer. Det tar ett tag, och man får stoppa ibland och pilla ner smulorna från kanterna, men tillslut blir det smör! Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa tills allt är blandat. Ät och njut!

 


En baksida (eller stor framsida)

2013-04-28 @ 00:33:36 Vardag
{ 1 Kommentarer }

Dagen startade med städning och fortgick så mest hela tiden, med paus för lunch hos mormor. Mycket bra vardagsmotion, har dessutom sprungit otaliga vändor upp och ner för trappor, bärandes på diverse tunga lådor. Det får banne mig nästan räknas som ett träningspass eller nåt! Rent blev det i alla fall och nu väntar lägenheten bara på att fyllas med massor av möbler och annat småtjafs, wihooo! Det tråkiga blir bara att återupprepa städningen en gång till, fast i våran (snart) föredetta lägenhet. Det kommer bli lite separationsångest dock. Har alltid velat bo i den här lägenheten och nu när jag väl bor här ska vi flytta. Men flytten har ju sina skäl också, annars hade vi såklart bott kvar! Åseles bästa balkong, och så är den ju faktiskt sjukt fin... Dessutom blev det mitt första riktiga hem som inte är hemma (som i hemma hos mamma och pappa. Har trivts jäkligt bra ändå, men det ska bli sjukt skoj med nytt!

Har spenderat några timmar med Anna ikväll, och så bjöd mamma på middag. Sen dess har min mage minsann inte varit min vän. Ni vet, det finns en baksida med allt.... Det åts tortillapizza med parma, ruccola och olivolja. Till det en hel flaska bubbelvatten och sen en halv burk B&J till efterrätt. Japp, den bästa kombon för en ballongmage! Inget ont nu i alla fall och den sjunker sakta inåt igen, (hoppas jag i alla fall) haha!


Flytt/städ-mellis

2013-04-27 @ 15:41:51 Vardag
{ 0 Kommentarer }


Jobbdag och vilodag

2013-04-26 @ 10:38:00 Vardag
{ 1 Kommentarer }

Fredag idag och snart helg! Så skönt! Jag blir dock solo i helgen eftersom Fredrik nyss stack iväg till Norge. Pappa följde också med, så som tur är är mamma också ensam! Då kan jag hänga med henne, haha. Imorgon ska vi storstäda i nya lägenheten och börja fixa lite. Hade tänkt flytta de mesta småsakerna så det är gjort när möblerna ska in. Går i inredningsdrömmar mest hela dagarna, längtar såååå mycket tills allt är flyttat och fixat!

Har tränat 7 pass under de senaste 5 dagarna, så en vilodag sitter fint. Inte för att jag känner mig sliten, men det är coach Helena som bestämmer!

 

Hoppas att ni tränar i alla fall, och att ni hittar på massor av roliga saker. Själv startade jag dagen med en morgonpromenad och kramades med Fredrik, och snart springer jag iväg på jobbet, 11-20.15 idag, och ikväll blir det en lugn kväll med middag i soffan och förhoppningsvis något bra på tv.

Kram på er!

 


Några kosttankar

2013-04-25 @ 15:47:00 Vardag
{ 0 Kommentarer }
Dags att skriva av mig lite igen. Ni vet det där med socker, det är en spännande historia. Ska man äta? Ska man inte? Jag personligen tror inte på att utesluta saker så länge det inte är något man inte tycker om. Gillar man något ska man äta det, men man bör välja sina tillfällen. Det har varit en svår balansgång för mig för jag älskar söta saker, speciellt allt med choklad. Det har varit 1 bit, som har blivit 2, som i sin tur blivit ännu flera. Det har varit svårt att sluta och först när magen har skrikit högt har jag gett mig. Man hör ofta att man ska äta när man är sugen, men jag är alltid sugen om jag vill det! Det finns alltid plats för lite kaka eller choklad i min mage. Det som varit problemet är inte att jag har gett efter för suget mitt i veckan, utan problemet ligger i att jag sedan också ätit på helgen för att det ju "har varit helg". Som att det skulle vara en godkänd anledning för sockerfrossa... Men så var det i alla fall. Och jag mådde ju inte så jäkla bra av det. När jag blev kund hos Helena blev det en "fri dag" i veckan då jag kunde börja stoppa i mig det jag är sugen på, men bara under den dagen och såklart inget frossande. Jag ska säga att jag trodde det skulle bli jobbigt, men ärligt talat har något aldrig funkat så bra för mig tidigare. Jag är inte sugen på veckorna och säger utan problem nej till fika och annat. När det blir helg och lördag (som blivit min fria dag) äter jag något jag vill ha. Alla gånger är jag inte jättesugen, men då äter jag ändå. Det kanske låter jättedumt, men det gör så att jag kan hålla mig på veckorna. Jag har aldrig begränsat mig på det sättet tidigare, men jag är positivt överraskad över hur bra det faktiskt fungerar. Kan man äta när man verkligen är sugen, t.ex. på en onsdag eftermiddag och sedan nöja sig med det utan att stoppa i sig saker under resten av veckan "bara för att", då är ju det jättebra, men så fungerar inte jag. Det är såhär det fungerar för mig, och jag vill att det ska kännas såhär jämt - att jag har en bra balans.
 
Och så tänkte jag över en grej som jag hörde för ett tag sen och som jag tror kan vara nyttig att tänka på inför det här med att äta söta/onyttiga saker överlag. Tänk dig att du äter 5 mål om dagen. Det blir 35 mål varje vecka. Blir ett eller två av dessa mål dåliga kommer det aldrig märkas. Då har du fortfarande ätit 33 eller 34 bra mål, vilket i procent är grymt! Blir en dag sämre, som i mitt fall lördag (fast jag äter iofs inte dåliga mål under hela dagen), är det 1 dag av 7, och alltså bara 15% av veckan, och då har du ändå fått i dig 85% bra mat! Man behöver alltså inte vara stenhård med sig själv, det skadar inte att ge efter för sug då och då.
 
Men tänk också på det här: För de flesta av oss börjar helgen redan på fredag, det kanske blir en bulle till eftermiddagsfika, sen åker man hem, lyxar till middagen och sen på kvällen blir det godis och chips i soffan. Efter det kommer lördagen, det blir lyxigare (och ofta lite onyttigare) frukost/lunch, sen blir det kanske en fika på stan eller hos en kompis, till middag äter man lite sämre mat och sen efterrätt eller godis på kvällen. Eller så går man ut på krogen och häller i sig alkohol. Detta i sin tur resulterar i att söndagen blir en bakisdag med dålig mat, och vips har det blivit tre dåliga matdagar under veckan. På ett år är det 156 dagar som man gjort dåliga matval, vilket är ca 40% av ett år. Inte så konstigt man inte får de resultat man vill ha va? Ni ska veta att jag inte skriver detta för att stressa er eller liknande, lever man bra under veckorna och är nöjd med sin kropp behöver man inte alls bry sig om detta, för då håller sig troligtvis kroppen i sin nuvarande form. Detta inlägg riktar sig till er som vill förändra eran kropp, och då kan det vara bra att ha detta i bakhuvudet. Blir en helg såhär så är det ingen big deal, det är bara att fortsätta med sina vanliga, bra rutiner veckan därpå och jag lovar att det inte kommer spela någon större roll i slutändan. Men som sagt så är det lätt att fastna i dåliga vanor och det kan vara väldigt bra att se över hur man lever om man börjar undra varför resultaten uteblir.
 
Och som jag nämnt tidigare så får vi inte göra några världsproblem av saken, blir det dåligt ibland så är det inte mer med det - inget att deppa över. Det är bättre att lära av misstagen och köra på igen! Och kom ihåg att du gör det för din skull, alltså är det på dina egna villkor!
 

Intervall-torsdag

2013-04-25 @ 10:28:45 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Har startat dagen på bästa sätt! Sitter på gymmet nu och inväntar Fredrik. Intervaller och mage var det på schemat. Imorse var det kallt och lite snöigt så jag bestämde mig för att köra intervallerna på crosstrainern istället för att springa ute. Sagt och gjort. Svetten sprutade och det blev MYCKET pannbensträning idag, men nu är det gjort. Mage blev det också, på tid, och även där fick jag övertala mitt huvud att mata på, förbättrade mig där och hann fler varv än tidigare, så det var ju skönt! Avslutade med stretch, vilket verkligen behövs för min superstela kropp. Synd bara att det ska vara så förbannat tråkigt att stretcha, haha.

Strax är mannen min klar, då blir det hemåt för lunch (ska vardagslyxa med proteinpannkakor, banan och nyttig nutella) och sen börjar jag inte jobba förrän 17, så jag ska göra massa ärenden idag som jag skjutit upp alldeles för länge. T.ex. ringa till sjukgymnasten, fara och lämna igen några nycklar, ringa arbetsförmedlingen och skicka iväg några mejl. Tråkigt, men det måste ju göras..

Hoppas ni får en underbar torsdag!


Frukt och grönt

2013-04-24 @ 16:21:18 Vardag
{ 2 Kommentarer }

Har jobbat 10-15.15 idag och inskolat mig lite. Det är nämligen så att jag blir frukt- och grönt-ansvarig på Coop fr.o.m. nästa vecka! Känns faktiskt grymt roligt!

Nu ska jag iväg på gymmet och köra ett pass för bröst, axlar och triceps. Efteråt ska det lagas middag och sen ska jag hälsa på Emma som fyller 20 idag!


Efterrätt på jobbet

2013-04-23 @ 17:42:15 Vardag
{ 1 Kommentarer }

Alla val gör skillnad!


En update

2013-04-23 @ 15:20:13 Vardag
{ 0 Kommentarer }

En liten update sen senast.

*Åkte till Umeå med Freddan och gjorde av med massa pengar, bl.a. beställde vi en ny soffa, så roligt!
*Fick fara på kalasfika hos Emma som fyller 20 imorgon!
*Startade ett enormt flyttkaos hemma då vi började packa i söndags, hann även med ett intervallpass, en snabbvisit av Madde och så bandy på kvällen!
*Hade ledig dag igår, vilket innebar gym och benslakt, en liten dejt med Madde och sen mys med Karin på kvällen. Fick även nycklarna till nya lägenheten! Hann även med att göra både nyttig nutella och hemmagjort mandelsmör - enkelt och mycket billigare än att köpa!

Och idag har vi gymmat och flyttat lite kartonger till lägenheten. Det kommer bli så bra! Nu sitter jag på rast på jobbet, stänger ikväll och sen är det bandy!

Puss på er!


Recept på laxpaj

2013-04-22 @ 17:42:50 Vardag
{ 0 Kommentarer }
Jennifer frågade efter receptet på laxpajen jag gjorde härom veckan, så här kommer det!
 
Laxpaj
 
Ingredienser:
*3 dl mandelmjöl
*½ dl sesamfrön
*40 g smör 
*1 msk fiberhusk
*1 tsk salt
*1 ägg
 
*1 förpackning rökt lax (ca 200 g)
*Broccoli
*Purjolök
*2 ägg
*1 dl kvarg
*1 dl matlagningsgrädde
*Riven ost
*Blandade kryddor
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Mixa mandelmjöl och sesamfrön i matberedare. Ha i smör (kylskåpskallt i kuber), fiberhusk, salt och ägg och kör tills det blir en deg. 
3. Rulla in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca. 30 minuter. 
4. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i ca 8-10 minuter. 
5. Skär laxen i mindre bitar. Hacka purjolök och fräs i stekpanna tillsammans med broccolin så att de blir mjuka. 
6. Fördela lax, purjolök och broccoli i pajskalet.
7. Vispa ihop ägg, kvarg, grädde och kryddor i en bunke och häll det över pajen. 
8. Strö över ost och grädda i ca 25 minuter - håll koll så den inte får för mycket färg, men den ska stanna helt och inte vara rinnig. 
9. Ät och njut med en stor sallad! 
 
En lågkolhydratpaj - vill man ha mer kolhydrater kan man äta bröd på sidan om eller kanske koka lite quinoa eller liknande till!
 

Pannkakor och dålig matlust

2013-04-20 @ 07:39:56 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Lördag. Helg. Skulle lyxa till det med paleo-scones till frukost - slut på mandelmjöl. Eftersom Fredrik sov kunde jag inte göra eget heller (det lever ju om helt sjukt mycket). Istället blev det vaniljproteinpannkakor, jordgubbar, kiwi och paranötter, men matlusten var som bortblåst när jag väl började äta. Hälften ligger kvar på tallriken och hamnar i soporna snart. Inte riktigt likt mig..

Idag åker vi till Umeå, förhoppningsvis hittar vi en ny soffa, och lite andra småsaker. Ev. blir det intervaller och mage när vi har kommit hem, annars får det bli imorgon. Och senare ikväll åker jag till Emma på kalas. :)


Det där med kosten

2013-04-18 @ 09:34:27 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Jag fick en fråga av Sanna om hur jag vet vad jag ska äta för att det ska bli nyttigt. Ja, bra fråga säger jag. Nyttigt är ett svårt ord för det finns mycket som är nyttigt. Det behöver inte vara så svårt som det låter. Det kan kännas jättesvårt att laga nyttig mat, men det behöver det inte vara. Man kan använda väldigt få ingredienser och äta nyttigt.

*Se till att få en bra proteinkälla (de flesta sorters kött och fisk är väldigt bra, dock inte t.ex. fläsk då det innehåller väldigt mycket fett). Man ska dock inte vara rädd för griskött - skinka, fläskfilé och kassler är exempel på jättebra proteinkällor. Är man vegetarian måste man vara ännu mer noggrann med kosten och se till att man får i sig tillräckligt med protein från andra källor.

*Det andra viktiga är att välja långsamma kolhydrater, det har jag skrivit ett inlägg om nyss. Till frukost är t.ex. grovt bröd och havre/råg/dinkelgryn jättebra kolhydratkällor. Undvik allt vitt - vitt bröd, vit pasta, vitt ris, socker osv. Ett tips är att ta en liten titt på innehållsförteckningen när man handlar, det mesta innehåller socker av någon dum anledning! Försök att välja livsmedel där socker ligger bland de sista ingredienserna i innehållsförteckningen, en sådan liten mängd gör ingen större skada. Jag tycker dock inte man ska utesluta socker helt ur kosten, en dag i veckan kan man absolut äta socker eller vitt bröd utan dåligt samvete! Det är inte vad vi gör ibland som gör skillnad, utan det vi gör varje dag.

*Viktigt är det också att äta fett och välja bra fettkällor, t.ex. avokado, nötter, fröer, olivolja och kokos i olika former. Men man ska absolut inte vara rädd för grädde, creme fraîche, smör eller ost. Ibland kanske man bara måste tänka på mängden man stoppar i sig.

*En annan viktig sak är att vara ordentlig med frukt och grönsaker. Men det behöver inte vara så avancerat, man måste inte äta 20 sorters grönsaker till varje middag, det räcker gott och väl med bara broccoli t.ex. En annan sak som kan vara bra att tänka på är att variera sig, gurka och isbergssallad är inte speciellt näringsrikt, det innehåller ju mest vatten. Försök köpa andra sorters salladsblad och grönsaker också!

*Om du ska göra såser, testa ibland att byta ut grädden eller creme fraîchen mot kokosmjölk, turkisk yoghurt eller kvarg. Köp kryddor också, det är ett enkelt sätt att variera smakerna i maten så man inte lessnar.

*Det är bra att äta mellanmål för att inte bli sötsugen mellan måltiderna. Och dessutom blir man inte heller lika hungrig innan det är dags för mat och då kastar man inte i sig maten på samma sätt. Man brukar säga som en regel att om det går mer än fyra timmar mellan stora mål (frukost-lunch eller lunch-middag) kan man äta ett mellanmål, men man måste lyssna på sin kropp och lära sig hur den funkar, vi är så olika. Välj källor ur varje näringsgrupp och anpassa mängden efter ditt behov. Ett tips är att googla, det finns massvis med tips och recept på mellanmål på bloggar och hemsidor. Smoothie är t.ex. ett väldigt bra mellanmål!

*Detsamma gäller maten, googla fram recept eller läs matbloggar och gör om receptet om det inte passar dig. Står det t.ex. i receptet att man ska använda couscous så lovar jag att det fungerar minst lika bra att byta ut det mot fullkornsris eller fullkornsbulgur.

*Och kom ihåg, inget är så nyttigt att du alltid kan äta det, och inget är så onyttigt att du aldrig kan äta det.

Kanske publicerar mer om detta senare, men nu måste jag iväg på jobbet! Ha en fin dag!


Dagens matlåda

2013-04-17 @ 09:37:27 Vardag
{ 0 Kommentarer }

När jag stegade ur (eller kanske snarare krälade ur) sängen i morse värkte mina ben något så kopiöst! Vilken jäkla träningsvärk jag fick av gårdagens benpass! Helt galet. Väckte kroppen till liv på en kortare morgonpromenad, och sen åts det frukost i soffan. Jordgubbar, granola, kvarg, yoghurt, ägg och knäckebröd. Har mejlat lite med coach Helena och strax ska jag iväg på jobbet några timmar. Har packat med matlådan också eftersom jag måste äta lunch på jobbet. Dagens innehåll:

Kyckling, jordnötssås (extra creamy kokosmjölk, jordnötssmör, soja, salt och ingefära) och sötpotatis. I en extra låda - broccoli, körsbärstomater och groddar.


Tisdag morgon

2013-04-16 @ 07:26:09 Vardag
{ 1 Kommentarer }

Kl. 6 imorse ringde väckarklockan. Slängde på mig kläderna och stack ut på en morgonpromenad. Så underbart skönt! Superfint väder och bra musik i öronen. Bästa starten på dagen.

Efteråt var jag såklart hungrig, så det fick bli kvarg, clementin och granola + knäcke med skinka och paprika. Och snart ska jag iväg på jobbet för lite inskolning för det som kommer framöver.

En annan sak jag också ska berätta är att vi har fått en ny lägenhet, så i slutet på månaden flyttar vi! Längtar!

Sen insåg jag igårkväll att halva tiden med coach Helena har gått. Dags att lägga i nästa växel då, nu kör vi!

Hoppas ni får en underbar dag!


Dagens kost

2013-04-15 @ 22:21:28 Vardag
{ 1 Kommentarer }

Eftersom jag inte har så mycket roligt och inspirerande att skriva om dagen i stort så tänkte jag att jag kunde bjuda på hur det sett ut i matväg:

Frukost: Kvarg utblandat med en skvätt mjölk för tunnare konsistens med äpple och Pauluns granola (mullbär och kardemumma - grymt god!). 1 crisprye med skinka, omega-3.

Lunch: Lax, ugnsbakad sötpotatis, grönsaker, en tsk jordnötssmör

Mellanmål: Kvarg, 1 clementin och några paranötter

Middag: Laxpaj med botten gjord på mandelmjöl och sesamfrön (kan lägga upp recept om intresse finns!), grönsaker

Kvällsmål: Proteinfluff med några cashewnötter

Så såg det ut idag, gjorde det enkelt för mig då jag jobbade 12-20.15. Mätt, glad och nöjd!

Och så en glamourös bild på laxpajen i matlåda!


Hörlurar

2013-04-15 @ 11:26:51 Vardag
{ 1 Kommentarer }

Anna tipsade mig för ett tag sen om att köpa ett par riktiga lurar, och vet ni vad? Det är det bästa jag har gjort. Eftersom jag har så små öron finns det inga headset som passar och jag får mest i ont i öronen, och så ramlar dom ut.. Dessa från WESC, köpte jag från Sportamore. Tambourine heter modellen och jag är supernöjd! De sitter kanonbra, man känner nästan inte att man har dem på sig. Och man kan använda dem både på promenader men också under maxade intervaller som jag gjorde i torsdags. De ramlar inte av huvudet och sen att de är snygga är ju inget minus direkt!


Pauluns granola

2013-04-14 @ 21:43:19 Vardag
{ 0 Kommentarer }

I helgen har det inhandlats en del matvaror också, som mungbönspasta, svarta bönor-pasta, crisp rye, paranötter, funlight lemon/lime, extra creamy kokosmjölk, och så höjdpunkten: PAULUNS GRANOLA. Har verkligen längtat efter att testa dessa och nu fick jag tillslut köpa med mig dom hem. Såklart kunde jag inte välja en smak, utan köpte en av varje ;) Längtar till frukost imorgon!

Och så återkommer jag med recension!


Östersund

2013-04-14 @ 11:29:20 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Har försökt blogga hela helgen men det har varit något fel på blogg.se-appen! Vi är fortfarande kvar i Östersund jag och Emma. Vi har ätit hotellfrukost och packat och ska snart ner en snabbis på stan innan vi åker hem. Har ätit så sjukt mycket god mat i helgen, haft det så himla mysigt och skrattat massor. Underbart.

Middagen igår på restaurang Dalwhinnie är det absolut godaste jag har ätit någonsin! Till förrätt beställde vi in en kräftstjärtsoppa som var helt obeskrivlig. Så många smaker och så grymt jäkla god helt enkelt! Till varmrätt tog vi in en bit oxfilé, wokgrönsaker och rödvinssås. Köttet var så perfekt att det bara smälte i munnen, wokgrönsakerna var hemmagjora och det var en himla salig blandning av allt, jättefräscht! Och så rödvinssåsen - helt underbar. Ja, jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst... Till efterrätt väntade en påse naturgodis på hotellrummet.

Annars har vi ätit god frukost, räksallad, kolgrillad lax, kvarg och hallon, lingon- och kolapaj, kyckling- och fetaostsallad, nötter, osv. Mat är ju liksom det bästa ;)

Spa-besöket på SPA-kliniken var helt underbart och så himla välbehövligt. Först fick vi byta om till morgonrockar och äta en god kyckling- och fetaostsallad, sen relaxa i någon timme och efter det började behandlingen. Helkroppsmassage, fotinpackning och så ansiktsbehandling och ansiktsmassage. Man kände sig som en drottning :)

Som ni kanske förstår har det varit helt underbart och jag har verkligen vilat upp mig. Ska njuta av en sista sväng här och sen tar vi bilen hemåt. Hoppas ni också har haft en kanon-helg!


Dropset

2013-04-12 @ 07:37:39 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Insåg att jag inte alls gav er något träningstips igår så här kommer det! Dropset är inte en specifik övning utan något som går att applicera på alla övningar (precis som superset eller triset). Superset är som ni kanske vet när man kör ett set av en övning (t.ex. ryggresningar) och sen kör man bicepscurls direkt efter och sen vilar man. Och så gör man likadant i x antal set. Det gör man för att effektivisera träningen då man inte behöver stå still och vila lika länge, utan när man kör ryggövningen får biceps vila och när man kör biceps får ryggen vila. Triset fungerar likadant men man kör tre övningar istället för två.

Dropset är inte likadant men är alltså ett sätt man kör en övning på. Det enklaste är att göra en övning man kan göra i kabelmaskin för där är det enklast att skifta vikter. Det går absolut att köra med hantlar eller skivstänger i olika vikter också. Eller om man kör med en stång där man själv lägger på vikterna, men då får man vara snabb att plocka av emellan.

Man väljer en vikt som man orkar kanske 6, 8 eller 10 reps på, och så kör man på den, sen sänker man vikten med 30% och kör till utmattning, sen sänker man ytterligare en gång med ytterligare 30% och kör till fullständig utmattning. Jag lovar er, musklerna bränner och darrar sjukt mycket!

Grymt att köra på t ex bicepscurls i cable eller framsida eller baksida lår i maskin. Men det går som sagt att välja vilken övning som helst :)

Jag lovar grym träningsvärk! Kör hårt!


Snabbmat i sin rätta form

2013-04-11 @ 11:36:03 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Efter ett sjukt svettigt intervallpass laddar jag nu med lunch. Körde först uppvärmning på crosstrainern på gymmet, sen stack jag ut och sprang intervaller efter Söråselevägen. Tillbaka till gymmet och körde nedvarvning och en magcirkel. Och så lite crosstrainer och cykel medan jag väntade in Fredrik. En promenad hem och sen fixande av lunch som idag gick otroligt snabbt - öppnade en burk tonfisk, tog lite färdigkokt mathavre som blev över sen igår, öppnade en burk med kikärtor, tog fram salladsskålen från kylen och smörade en mandel- och cashewruta. Färdigt!

Ska hinna med en del saker idag, som att packa inför helgen och hämta bil hos mamma och pappa innan jag börjar jobba kl. 17. Fint väder, så förhoppningsvis kanske jag hinner ut på en promenad också.

Kram!


Lite mer tankar

2013-04-10 @ 23:23:59 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Det blir många sånna här tankeinlägg. Jag har lite tankar att lufta kring detta med träning och kost och det är ju faktiskt min blogg, så här hamnar det.

Det var en tanke som slog mig när jag gick ner till gymmet idag. I mitt huvud tycker jag att jag borde kommit mycket längre med min träning än vad jag har gjort hittills. Jag tycker att jag har varit hälsosam länge och borde ha mycket bättre synliga resultat. Men sen blir jag realistisk och inser att jag inte för så längesen inte alls brydde mig speciellt mycket om maten och "bara" tränade för att det var en rolig grej och att jag mår bra av det. Idag är det annorlunda, inte just den punkten om att jag tränar för att det är roligt och att jag mår bra av det, för det är fortfarande viktiga anledningar till min träning, utan mer att jag tagit träningen till en ny nivå. Jag som aldrig skulle börja med styrketräning (ja, jag sa det för några år sedan), och vips är jag störtförälskad i det där jäkla gymmet. Jag drömmer om att öka vikten ytterligare i benböj (nästa pass ska jag ge 70 kg en chans), jag tränar massor för att lära mig göra chins, jag älskar att pressa musklerna tills de fullkomligt darrar osv. Förut åt jag inte heller quinoa eller ugnsrostade rödbetor till maten, utan då var det makaroner eller potatis. Till frukost var det bröd med messmör eller fil och vindruvor. Då tyckte jag det var bra, men min nivå för "bra" mat har höjts en del på senaste tiden. Speciellt sen jag blev kund hos Helena. Jag tycker jag borde vara så långt framåt i utvecklingen, så "vältränad". Men faktum är att jag inte varit seriös speciellt länge. Och något jag har förstått är att det TAR TID. Man måste förstå det. Och jag kan inte stressa upp mig mer över det jag borde gjort eller hur jag borde vara, för jag är inte allt det hur jag än vrider och vänder på det. Det är egentligen nu jag börjar ge min kropp en chans att förändras, och jag ska fortsätta jobba för det.

I måndags skickade jag in min matdagbok för föregående vecka till coach Helena. Varje tidigare vecka har jag fått till svar att hon tycker det har sett bra ut, MEN....och så har det varit olika anledningar till varför det inte varit perfekt. Men svaret jag fick tillbaka var att hon tyckte det såg jättebra ut, och att jag börjar få ordning på det nu. Och det var såååå skönt att få det bekräftat, för jag har faktiskt känt det så den senaste veckan, att jag börjar ha lite koll, förstå vad som funkar och inte. Det har blivit några "snedsteg", men jag har frågat, fått bra råd och börjar inse hur jag ska äta BRA. Och vill ni veta en sak? Det känns jättebra i kroppen. Att äta ren, bra mat. Och min hy har börjat bli jättefin. Och så börjar musklerna växa. Lovely.

Nu har jag surrat järnet med Emma och fikat mandel- och cashewrutor som jag lyckades fucka upp totalt, men dom blev hyfsat bra ändå. Nu är min handyman hemma också, så snart blir det sängen.

Imorgon ska ni få ett riktigt bra träningstips!

Godnatt!


Sen omelett-middag

2013-04-09 @ 22:40:19 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Äntligen hemma med rumpan i soffan. När det har varit fullt upp en hel dag har jag jättesvårt att stressa ner. Det är full fart i huvud och kropp, men jag jobbar på det. Har endast hunnit sitta ner en stund på lunchen, men även då hade jag saker att fixa innan det var dags att jobba igen.

När jag kom hem efter bandyn för ett tag sen hittade jag ingen färdig mat i kylen. Slängde ihop en omelett på 2 små korvar (90% kötthalt), 2 ägg, broccoli, 1 riven morot, kvarg, tomatpuré, kryddor och lite vatten. Åt lite paprika och fetaost till. Smällgott, smällbra och så jäkla enkelt! Omelett är verkligen grymt bra mat när man inte orkar anstränga sig så mycket.

Ska andas ut lite nu och sen hoppa in i duschen innan det är dags att sova.


Morgongym och frukost

2013-04-09 @ 09:33:23 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Det blir ett snabbt godmorgon-inlägg idag. Jobb som skulle varit 13-20.15 blev 10-20.15, så jag var på gymmet kl. 8 och körde dagens pass - rygg och biceps. Efter jobbet blir det bandy som vanligt!

Dagens efter-tränings-frukost kan jag bjuda på i alla fall - kvarg, smörstekt äpple med kanel och vaniljpulver, havrekärnor, kokos och pistagenötter.

Hoppas ni får en fin tisdag!


Ett sånt där lyckligt inlägg

2013-04-08 @ 22:38:49 Vardag
{ 3 Kommentarer }

Ligger i sängen och försöker sova, men det går inte så bra... Har sånt jäkla pirr i kroppen. Idag var en sån där genuint bra dag, en dag som verkligen var helt underbar med stora bokstäver. Jag känner att det börjar vända nu, från en tung, enformig och mörk vinter - till vår, roliga äventyr, nya utmaningar, underbara vänner osv. Idag fick jag flera glada besked (ja, jag ska berätta inom en snar framtid), fick äntligen välkomna Karin och Clara hem, fick kramas (som varje dag iofs) med min fina pojkvän (eller det kanske är dags att börja kalla honom sambo snart?;), fick träna ett grymt pass på gymmet med grymt träningssällskap, fick massa glada sms, fick skratta på jobbet, äta underbar mat (som de flesta dagar), mysa med Emma på kvällskvisten, gå i underbart väder med musik i öronen.

Ja, jag måste bara passa på nu när jag ändå är så kärleksfull... Alla ni som finns i mitt liv på olika sätt - vänner, släkt, familj, Fredrik - jag älskar er så otroligt mycket. Tack för att ni gör alla mina dagar värda att leva och för att ni alltid finns där för mig på olika sätt. Jag är ingenting utan er.


Helgsammanfattning och recept

2013-04-07 @ 17:56:58 Vardag
{ 1 Kommentarer }

Vilken skön helg jag har haft ändå. Fredagskvällen blev lugn, med ett besök hos Susanne och Görgen och hockey på tvn. Lördag jobbade jag några timmar på Kronan, åt middag hos mamma och pappa och avslutade med choklad och skitsnack hos Anna.

Idag har jag jobbat 9-14 och sen gått en promenad med Anna, storhandlat med Freddan och så har jag ätit middag - kassler och blomkålsmos. Blir bandy lite senare, och mys i soffan såklart.

Insåg att jag var lite egoistisk igår då jag inte delade med mig av receptet på paleo-kladdkakan. Självklart ska ni få det! Verkligen hur god som helst! Jag börjar verkligen genuint gilla dessa nyttiga experiment, det blir liksom godare och godare för varje gång! Jag tror faktiskt inte man skulle kunna tro att den här är nyttig om man inte vet om det - så god är den!

Paleo-kladdkaka

Ingredienser:
*3 ägg
*10 dadlar
*2 dl mandelmjöl
*1 dl kokosflingor
*5 msk kakao
*1/2 dl kokosolja
*1 msk honung
*1 tsk vaniljpulver
*1 tsk bakpulver
*En nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa dadlar och kokosflingor i en matberedare. Häll i mandelmjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt och mixa lite till. Smält kokosoljan och häll ner i smeten tillsammans med honung och ägg. Mixa allt till en jämn smet. Smörj en form med kokosolja och pudra över extra kokosflingor. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 8 minuter, den ska vara kletig när du tar ut den. Ställ formen i kylen minst en timme innan servering.

Grundreceptet är ifrån http://www.dintraning.se/bloggar/asa/

Och så lite matbilder från helgen.


Nytt upplägg och kladdkaka till frukost

2013-04-06 @ 09:30:25 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Igår fick jag mitt nya träningsupplägg, det har redan gått fem (!!!) veckor. Helt sjukt vad fort det går. I detta upplägg har det varit mycket puls, mycket kroppsvikt och uthållig styrka. Nu har coach Helena svängt om. Nu är det tung styrka uppdelad i ben/rumpa, rygg/biceps, bröst/axlar/triceps och ett intervallpass tillsammans med mage. Spännande känns det, och igår körde jag sista passet på första upplägget, det jobbigare av dem alla. Fick pusha mig igenom hela passet och psyket fick jobba ordentligt. Men jag gjorde det, och känslan efteråt är som vanligt helt jäkla oslagbar.

Nu har jag ätit frukost och laddar inför jobb i några timmar. Idag blev det lite laxrester, en knäckemacka med kokt ägg, ett äpple och så en avstickare - en bit paleokladdkaka. Det är ju min fria dag idag, hehe. Fast egentligen innehåller den ju bara bra grejer, så det är ju inte speciellt dåligt att äta den till frukost liksom. Gott och lyxigt i alla fall!

Hoppas ni har en fin dag och att ni tränar åt mig med, om ni nu tränar (jag har vilodag idag). Kram!


Chins-tips

2013-04-05 @ 21:29:45 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Jag jobbar järnet på dessa chins just nu. Om man vill bli starkare och hitta tekniken finns det flera sätt man kan gå tillväga. Man kan göra excentriska chins (hoppa upp och hålla emot på vägen ner), man kan sätta fast ett gummiband i stången och ha det under knäna, man kan köra i en anpassad chinsmaskin (det ska bl.a. köpas in en till gymmet i Åsele) eller så kan man ta hjälp av någon annan stark vän som kan hjälpa en upp när man inte orkar själv.

Det här sättet på bilden nedan är dock det bästa sättet jag provat och för att bli bättre på chins. Man kan då styra själv hur mycket hjälp man behöver med benen, tillslut kanske man inte behöver hjälp alls!


Nyttiga kolhydratkällor

2013-04-04 @ 22:59:26 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Fick en fråga av Tove om jag kunde tipsa om nyttigare alternativ till ris och pasta, och visst kan jag väl det! Alla långsamma kolhydratkällor är bra alternativ till vitt ris och vit pasta. Vitt mjöl får, som ni kanske vet, blodsockret att skjuta i höjden för att sedan dala lika snabbt igen, precis samma effekt som socker har på våran kropp. Vi känner oss pigga för stunden men efter en stund blir energin mycket sämre. När vi äter långsamma kolhydrater med fiber och fullkorn stiger blodsockret långsamt och planar ut, vilket ger oss en jämn energinivå och får oss att känna oss mätta längre.

Här kommer en liten lista på alternativ:
*Fullkornspasta
*Råris/fullkornsris
*Quinoa (är supergott att koka tillsammans med en grönsaksbuljong-tärning)
*Mathavre
*Matvete
*Matkorn
*Helt bovete
*Kikärtor/bönor
*Linser
*Potatis/sötpotatis
*LCHF-pasta (recept längre ner)
*Fullkornsbulgur
*Och såklart - frukt och grönsaker/rotsaker

Couscous är inte vidare nyttigt, det är gjort på vetemjöl som pressats ihop till korn och är alltså likadant som att äta vit pasta.

Och så receptet då...
LCHF-pasta
*4 ägg
*125 g färskost (typ Philadelphia)
*1/2 dl fiberhusk

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa äggen poröst och ha i de andra ingredienserna, vispa ihop.
3. Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt, lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och kavla så att smeten sprids ut över hela plåten. Låt det övre papperet sitta kvar.
4. Grädda i ca 10 minuter. Låt svalna lite.
5. Ta bort det övre papperet och skär i önskad form. Kanske som lasagneplattor eller som tagliatelle? Den går bra att förvara i kylen några dagar eller frysa in!

Hoppas ni fick lite inspiration!


Färgglad middag

2013-04-04 @ 18:37:18 Vardag
{ 2 Kommentarer }

Har kört ett bra pass på gymmet och nu väntar jag på middagen! Laxsida och rotsaker....mmmm.. Blev en himla blandning på plåten idag - morot, kålrot, palsternacka, rödlök, rödbetor, polkabetor, färsk timjan, flingsalt och olivolja. Underbart! Man blir så glad av alla färger!


Mandel- och cashewrutor

2013-04-03 @ 19:06:30 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Såklart har jag inte glömt att jag lovat er ett till recept. Detta på ett underbart bröd som jag ätit 7 bitar av sen igårkväll ;) Bra betyg om du frågar mig! Just det här receptet går ju att ändra så otroligt mycket! Mandlarna och cashewnötterna går ju att ersätta med andra nötter, rapsoljan går att ersätta med smör, olivolja eller kokosolja, brödkryddorna går att ersätta med kardemumma, kanel, pepparkakskrydda eller vad man nu kan tänkas tycka om (jag ska prova kardemumma nästa gång). Likaså går sesamfröna ovanpå att byta mot linfrön, solrosfrön eller pumpafrön. Man får vara kreativ och ta av det man har! Jag rekommenderar er dock att prova just denna variant, grymt god och dessutom så jäkla enkel att göra!

Mandel- och cashewrutor

Ingredienser:
*100 g mandel (2,5 dl)
*75 g cashewnötter (2 dl)
*2 tsk bakpulver
*3 msk rapsolja
*2 tsk brödkryddor
*1 tsk fiberhusk
*1 burk (250 g) lätt kvarg/kesella
*2 ägg
*1/2 dl sesamfrön

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Mal mandlar och nötter till ett fint mjöl (i t.ex. matberedare) OBS, det låter mycket.
3. Blanda nötmjölet med bakpulver, olja, brödkryddor och fiberhusk.
4. Häll i kesella/kvarg och blanda ihop.
5. Tillsätt äggen och rör tills det har blivit en jämn smet.
6. Lägg smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och sprid ut så att den blir ca 1 cm tjock. Strö över sesamfröna.
7. Grädda i ugnen i ca 10 minuter, tills det fått en fin färg.
8. Låt det svalna och skär i rutor (jag fick ut 12 st bitar). Förvara i kylen.

Bregott och kokt ägg eller bregott och ost var grymma pålägg...mm..jag längtar redan till kvällsfikat ;)


Citron- och kokos-kycklingnuggets

2013-04-03 @ 15:47:40 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Här kommer det utlovade receptet! Det var verkligen supergott! Om man tillagar bitarna på ett galler blir de mycket krispigare, glöm inte att ha en plåt med bakplåtspapper under bara, annars kan man få städa ugnen efteråt.

Du behöver:
*Ca 300 g kyckling
*1 ägg
*Ca 2 msk citronsaft (minst)
*Kokos
*Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rensa kycklingen och skär i lagom stora bitar.
3. Vispa upp ägget med rejält med citronsaft och salt/peppar.
4. Häll ut kokosen på ett fat.
5. Doppa kycklingbitarna i äggblandningen, rulla dem sedan i kokosen, se till att det täcker överallt.
6. Lägg på galler för bästa resultat.
7. Stek i ugnen till kycklingen är helt klar, för mig tog det ca 15 minuter.

Ett tips är att sätta på grillfunktionen de sista minuterna för att få ännu krispigare yta. Ät med valfritt tillbehör, kanske råris och någon god sås? Själv åt jag med blomkålsmos och fetaost! Mums!


Påskhelgen

2013-04-02 @ 22:48:38 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Hade som sagt en helt underbar påskhelg. Jag behövde verkligen det. Mestadels åt vi (som det ska vara ;) och umgicks, men det blev även en del skoterkörning och åkning med längdskidorna nerför galna backar - vilket resulterade i massor av krascher och snö innanför kläderna, men oj så roligt. Blev även ca 1 mil åkning på längden. Här kommer lite bilder i alla fall.

Bild 1: Långfredag och Varpsjönappet. Avslutades med pizza i mosters bakugn som vi brukar, och massa mys med släkten förstås.

Bild 2: Hemmagjorda hamburgare på lowcarb-bröd ute i solen i Holmträsk på påskafton.

Bild 3: "Påskägget". Bara en massa underbar choklad.

Bild 4: Ryggläge i solen.

Bild 5: Efterrätt på frusen turkisk yoghurt med citron, florsocker och vanilj. Toppad med hallon och krossade flarn.

Bild 6: Grillning på påskdagen.

Bild 7: Klämmacka gjord på lowcarb-bröd (jättegott!) innan vi åkte hem igår.

Har rört på mig en del i helgen som sagt, och dessutom ätit massor, både nyttigt och onyttigt, men allt har varit underbart gott. Jag har haft med mig massor med bra alternativ på mat för att kunna njuta lite extra av efterrätt och godis. Åt lite efterrätt på fredagen, massa choklad och efterrätt på lördagen, och efterrätt på söndag. Annars har jag försökt hålla mig till bra och ren mat, ett undantag är också den vanliga klämmackan på lördagen, och pizzan på fredag såklart. Men jag planerade bra och noga och är väldigt nöjd med helgen. Det blev inget frossande, men jag gjorde val och njöt av ALLT. Underbart!

Hoppas ni har haft en lika bra helg som jag! Imorgon ska jag bjuda på två grymma recept som jag gjorde idag, ett till middag, citron- och kokos- kycklingnuggets, och ett jättegott bröd med mandel och cashewnötter som dessutom var lowcarb - perfekt kvällsfika med 2 kokta ägg på ;)

Godnatt!


Handen på hjärtat

2013-04-02 @ 19:48:39 Vardag
{ 2 Kommentarer }

Hörrni, det där med den där drömkroppen.... Jag kan bara relatera till mig själv, men jag tror aldrig att jag kommer bli "nöjd". När man har nått ett mål vill man nå ett nytt. Känner ni igen det? Än hur långt man kommer vill man alltid ha mer, ständigt så ser man framåt, längtar bort och drömmer om något annat. Samtidigt glömmer man bort att känna nu. Känna hur stark man är i varje repetition och set under träningen. Redan där fokuserar man på nästa övning eller nästa pass osv. Samma när man (jag i alla fall) äter - är det frukost funderar man på vad man ska äta till lunch, när man äter lunch tänker man att man snart måste tillbaka till jobbet, osv. Förstår ni vart jag vill komma? Vi kan sträva hur mycket vi vill mot en "perfekt" kropp, men vet ni vad? Vi kommer aldrig nå dit. Vi kommer aldrig vara helt nöjda och kommer aldrig bli 100% bekväma i det. Tar man 100 kg i marklyft kommer man snart vilja ta 110, kan man springa 2 mil vill man snart springa 4, osv.. Jag tror man måste lära sig att njuta av här och nu - på alla plan i livet - och låta framtiden vara ett mål och ha det som motivation att utvecklas. För även om man aldrig blir helt nöjd med sin kropp eller vad det nu kan vara, så kan man alltid bli nöjdare och trivas mer med sig själv och sin tillvaro. Och självklart ska man jobba för det. Man får bara inte glömma att man faktiskt lever just idag..


Hemma igen

2013-04-02 @ 06:22:30 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Här har det varit tyst. Försökte posta några inlägg ute i vildmarken men mottagningen ute i Holmträsk är inget att hurra över. Det är därför det har varit så tyst här de senaste dagarna. Jag har njutit järnet med massa god mat, skidåkning och sol.

Idag ska jag jobba 7-16, så ikväll ska jag visa er lite bilder från helgen och berätta mer. Har saknat gymmet dock, så igår när vi kom hem körde vi ett pass, hade riktigt bra energi, tror all mat gjort sitt ;)

Ha en fin dag!


RSS 2.0