Det där med kosten
Jag fick en fråga av Sanna om hur jag vet vad jag ska äta för att det ska bli nyttigt. Ja, bra fråga säger jag. Nyttigt är ett svårt ord för det finns mycket som är nyttigt. Det behöver inte vara så svårt som det låter. Det kan kännas jättesvårt att laga nyttig mat, men det behöver det inte vara. Man kan använda väldigt få ingredienser och äta nyttigt.
*Se till att få en bra proteinkälla (de flesta sorters kött och fisk är väldigt bra, dock inte t.ex. fläsk då det innehåller väldigt mycket fett). Man ska dock inte vara rädd för griskött - skinka, fläskfilé och kassler är exempel på jättebra proteinkällor. Är man vegetarian måste man vara ännu mer noggrann med kosten och se till att man får i sig tillräckligt med protein från andra källor.
*Det andra viktiga är att välja långsamma kolhydrater, det har jag skrivit ett inlägg om nyss. Till frukost är t.ex. grovt bröd och havre/råg/dinkelgryn jättebra kolhydratkällor. Undvik allt vitt - vitt bröd, vit pasta, vitt ris, socker osv. Ett tips är att ta en liten titt på innehållsförteckningen när man handlar, det mesta innehåller socker av någon dum anledning! Försök att välja livsmedel där socker ligger bland de sista ingredienserna i innehållsförteckningen, en sådan liten mängd gör ingen större skada. Jag tycker dock inte man ska utesluta socker helt ur kosten, en dag i veckan kan man absolut äta socker eller vitt bröd utan dåligt samvete! Det är inte vad vi gör ibland som gör skillnad, utan det vi gör varje dag.
*Viktigt är det också att äta fett och välja bra fettkällor, t.ex. avokado, nötter, fröer, olivolja och kokos i olika former. Men man ska absolut inte vara rädd för grädde, creme fraîche, smör eller ost. Ibland kanske man bara måste tänka på mängden man stoppar i sig.
*En annan viktig sak är att vara ordentlig med frukt och grönsaker. Men det behöver inte vara så avancerat, man måste inte äta 20 sorters grönsaker till varje middag, det räcker gott och väl med bara broccoli t.ex. En annan sak som kan vara bra att tänka på är att variera sig, gurka och isbergssallad är inte speciellt näringsrikt, det innehåller ju mest vatten. Försök köpa andra sorters salladsblad och grönsaker också!
*Om du ska göra såser, testa ibland att byta ut grädden eller creme fraîchen mot kokosmjölk, turkisk yoghurt eller kvarg. Köp kryddor också, det är ett enkelt sätt att variera smakerna i maten så man inte lessnar.
*Det är bra att äta mellanmål för att inte bli sötsugen mellan måltiderna. Och dessutom blir man inte heller lika hungrig innan det är dags för mat och då kastar man inte i sig maten på samma sätt. Man brukar säga som en regel att om det går mer än fyra timmar mellan stora mål (frukost-lunch eller lunch-middag) kan man äta ett mellanmål, men man måste lyssna på sin kropp och lära sig hur den funkar, vi är så olika. Välj källor ur varje näringsgrupp och anpassa mängden efter ditt behov. Ett tips är att googla, det finns massvis med tips och recept på mellanmål på bloggar och hemsidor. Smoothie är t.ex. ett väldigt bra mellanmål!
*Detsamma gäller maten, googla fram recept eller läs matbloggar och gör om receptet om det inte passar dig. Står det t.ex. i receptet att man ska använda couscous så lovar jag att det fungerar minst lika bra att byta ut det mot fullkornsris eller fullkornsbulgur.
*Och kom ihåg, inget är så nyttigt att du alltid kan äta det, och inget är så onyttigt att du aldrig kan äta det.
Kanske publicerar mer om detta senare, men nu måste jag iväg på jobbet! Ha en fin dag!