Nyttig hamburgerdressing

2013-07-31 @ 10:25:35 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Just nu är jag nog i mathimlen. Är så sjukt lyrisk eftersom jag nyss lyckades röra ihop en hamburgerdressing som nästan är identisk med vanlig i smaken - men med mycket bättre näringsvärden! Jag tycker dressingen till hamburgarna gör halva grejen, men dressingen man hittar på affären är väl inte direkt bra.. Hittade ett recept på internet igår, men bestämde mig för att freestyla istället och läsa på innehållsförteckningen på den vanliga dressingen! Resultatet blev underbart bra! Tyvärr blev det inga speciella mått då jag gick på ren känsla (man får ju inga direkta mått på en tub liksom..). Jag har uppskattat måtten väldigt grovt, men ni får ta dem med en nypa salt och prova er fram helt enkelt!

*Kvarg - ca 200 g
*Inlagd smörgåsgurka på burk (inte det bästa valet kanske, men det är det som gör smaken) - ca 20-25 skivor
*Lite av vattnet i gurkburken
*Tomatpuré - ca 1-2 msk
*Stevia strö - ca 1 msk
*Dijonsenap och vanlig senap - ca 1 msk sammanlagt
*Lökpulver
*Paprikakrydda
*Vitlökspulver
*Salt

Hacka gurkan i små bitar. Blanda alla ingredienser i en skål och smaka av.

Snart kommer Freddan hem och då blir det hamburgarlunch, ska bli kul att höra vad han tycker!

Och förresten, rygg- och bicepspasset gick sjukt bra!


Grymt benpass och granola-recept

2013-07-30 @ 21:58:00 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Ligger i sängen nu och ska strax sova. Tänkte bara berätta att vi (jag och Freddan) körde grymmaste benpasset på ett tag ikväll! Blir förvånad om jag kan gå imorgon. Riktigt mör, och det var så sjukt gott med en stor portion lax, råris, kvargsås, majs och wokgrönsaker efteråt. Blev väldigt sen middag, tiden drog ut mycket på gymmet av någon anledning, men övningarna tog där de skulle!

Imorgon vankas stängning på jobbet, 12-20 med andra ord, så det blir upp med tuppen för ett rygg/bicepspass på gymmet. Sen ska jag göra hamburgare till lunch, ska testa en nyttig variant på hamburgerdressing, blir den bra så slänger jag väl upp receptet!

Tills dess kan ni gotta er i detta grymma receptet som jag hittade hos Fanny (http://bloggaromtraning.se/roethlisberger/) på "Chunky Monkey Granola". Originalreceptet finns alltså hos henne, men jag ändrade lite då jag inte hade alla ingredienser. (Granola är en ugnsbakad variant av müsli, alltså knaprigare.)

*1 banan
*60 g havregryn
*1/4 dl linfrön
*1/4 dl solrosfrön 
*3 msk vaniljproteinpulver -går nog bra att utesluta om man inte har pulver hemma, ta isf mer sötning!
*1 msk kakao
*40 g cashewnötter
*1 msk honung
*1/2 äggvita
*20 g kakaonibs

Mosa bananen i en skål. Blanda i resterande ingredienser. Kleta ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Baka i ugnen på 175 grader i ca 20 min. Ta ut plåten var femte minut och rör om och sära på eventuella stora bitar. Sänk värmen till 75 grader och sätt en trägaffel i luckan, låt torka tills knaprigt, ca 30 min.

Ät precis som det är eller till kvarg/yoghurt. Huuuuur underbart gott som helst, smakar som godis!


Världens bästa sås

2013-07-29 @ 11:37:32 Vardag
{ 2 Kommentarer }

Hörrni, ni har väl inte missat världens bästa sås? Bästa ur både näringssynpunkt och smak. Kvargtzatsiki, eller kesellatzatziki om man hellre vill det. Passar till allt som tzatsiki passar till - kött, kyckling osv. Nämnde jag att den är världens enklaste också?

Släng ner några klickar kvarg/kesella i en skål. Riv en rejäl bit gurka på de stora hålen på rivjärnet. Pressa ur vattnet ut gurkan och ha ner det i skålen. Pressa över en eller två vitlöksklyftor, beroende på hur starkt du vill ha. Salta och peppra, rör om och servera! Helt.Jäkla.Delicious.


Just do it.

2013-07-29 @ 08:52:52 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Jag får många frågor om hur jag orkar hålla motivationen uppe och fortsätta träna vecka efter vecka. Jag vet aldrig vad jag ska svara, för jag har aldrig reflekterat över det riktigt. Det går mest bara av sig själv numera. Däremot har det på senare tid blivit bara roligare och roligare att träna. I början när jag slutade med hockey och fotboll (spelar ju dock fortfarande innebandy, men det är ju mer på skoj) tyckte jag det var svårare att ta sig iväg att träna då träningen inte längre var inplanerad på samma sätt. Men jag kämpade på, drog mig ut och sprang fast det tog emot, och for på gymmet även om det kändes tungt innan. För ni vet, det finns inget som liknar känslan efter ett träningspass. Slitet innan är såååå värt det.

Men jag tror också att det är hur jag är som person, som gör att jag inte slutar träna längre perioder. De som känner mig vet att jag är en tjurskalle när det gäller det mesta (kan man bli annat än världens största tjurskalle med två av Sveriges tjurigaste föräldrar?). Och har jag bestämt mig för något, ja då gör jag det bara. Vare sig det gäller att springa intervaller, att va först ut i sjön när man ska bada, eller att slänga sig ut från ett flygplan (åh vad jag vill hoppa fallskärm igen..). Det är inte alltid optimalt kanske, ibland kan man pressa sig själv lite för långt och det är ju inte riktigt så bra. Men så småningom lär man sig. Är du absolut inte tjurig, har lätt för att ge upp, då måste du tänka över vad du egentligen vill. Vill du bli starkare men hatar gymmet? Ja, du har du två val framför dig. Antingen ger du det en riktigt chans och bestämmer dig, eller så får du nöja dig med situationen. Det låter hårt, men det finns inga genvägar att gå. Vill man nånting tillräckligt mycket, då är man redo att ge upp något annat.

Har du själv svårt med motivationen? Tänk över vad du vill! Har du inga speciella mål men vill bara komma igång och träna? Gör något du tycker är roligt! Och tycker du inte något är roligt men vill tycka det - ge det en chans och ge dig fan på att lyckas så ordnar det sig. Ibland får man inte tänka så mycket, det är bara att göra skiten, så är det gjort.

Mitt allra bästa tips vad gäller tankarna är att se sig själv framåt i tiden när man gjort det, när man klarat det där träningspasset och får slänga sig i soffan, eller när man tränat i några månader och jeansen sitter bättre - vad vet jag. Få jobbet gjort, tillslut kommer säkert även din träning på rutin!


Salladsbuffé - matkärlek

2013-07-28 @ 18:23:39 Vardag
{ 1 Kommentarer }


Marknan 2013

2013-07-24 @ 11:20:41 Vardag
{ 1 Kommentarer }

Jag ids inte säga mer än att det var den bästa helgen på så länge jag kan minnas! Bilderna får tala för sig själva!


Vardag och rutiner

2013-07-23 @ 13:22:16 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Tillbaka till vardagen innebär också tillbaka till den periodiska fastan. Riktig MAT och enorma portioner, exakt min melodi. Det har faktiskt gått helt smärtfritt att gå tillbaka till rutinerna efter några dagar med dålig mat och fuskmåltider, filmjölk till middag bygger man inga muskler på ju! Och inte heller vårrullar för den delen.. Men helgen har varit grym, den bästa på så länge jag kan minnas faktiskt! Ska berätta lite mer och lägga upp några bilder senare. Men nu får ni nöja er med en bild på dagens matlåda (åts ute på balkongen i stekande sol). Kyckling, råris,
philadelphiaost och ugnsbakade grönsaker - minimajs, rädisor, knippmorötter, rödlök, champinjoner och blomkål. Mums!

Ska iväg på gymmet efter jobbet också, är exakt en vecka sen idag, längtar!!


Kvällslöpning

2013-07-22 @ 22:11:19 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Dags för mig att sova och samla ihop några sömntimmar, eftersom det blev dåligt av den varan i helgen! Dåligt blev det också med träning, men jag bröt trenden ikväll med en underbart skön löptur på 4,2 km på elljusspåret i kvällssolen. Har inte sprungit bara för springandets skull på riktigt länge, har bara blivit intervaller de få gånger jag varit ut, men det var otroligt skönt och jag var förvånansvärt pigg i benen. Detta måste göras om!


Lunchtankar

2013-07-12 @ 14:43:05 Vardag
{ 1 Kommentarer }

Sitter hemma på lunch och deppar över att hela, hela sommaren kommer bestå av jobb. Så kommer hösten och vintern också se ut. Men jag inser att sånna tråkiga tankar inte kan tänkas, det är nog med att jag kommer jobba 5-6 dagar i veckan, det är nog tid spenderad på jobbet. Men om jag dessutom tänker på jobbet under min lediga tid kommer sommaren verkligen inte bestå av något annat. Dags att tänka om, börja njuta av den ledighet jag får och ta vara på sommaren så gott det går. Det går ut över mina närmsta och då har det gått för långt. Tur att mina vänner inte heller har någon semester, så vi kan tycka synd om varann :)

Det mesta sitter ju i huvudet - det blir vad man gör det till.

Kram på er.


Matdags!

2013-07-11 @ 19:07:20 Vardag
{ 0 Kommentarer }


Crosstrainer-intervaller

2013-07-10 @ 09:30:37 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Har kommit hem efter en sväng på gymmet. Har fortfarande känningar av träningsvärk i benen sen torsdagens tunga benpass och intervallerna på löpbandet i lördags. Det är ju helt sjukt egentligen, har aldrig haft en så ihärdig träningsvärk! Ben på schemat idag, men som sagt kändes det inte rätt med ett tungt benpass idag. Istället blev det ett intervallpass på crosstrainern. Huvudsaken jag har fått svettas lite!

Körde först 10 minuter uppvärmning. Sen hittade jag en intervallserie med 30 sek arbete, 30 s aktiv vila, 30 s arbete och 5 min aktiv vila. Tyckte dock att 5 min aktiv vila var lite väl länge och gjorde en egen variant:
*30 s arbete (ca 80% av max)
*30 s lugnt trampande
*30 s arbete (ca 80% av max)
*2 min lugnt trampande

Upprepade detta 3 gånger, innan jag körde tabataintervaller som avslutning. Alltså 20 s max och 10 s vila, 8 gånger. Gjorde detta två gånger innan jag var svettig och nöjd. Passet tog exakt 45 min fr.o.m. uppvärmning till att jag var helt klar! Skönt!

Börjar jobba 12 idag, så jag ska tvätta lite sängkläder, laga lunch och göra i ordning fika till jobbet. Äter middagen när jag kommer hem strax efter 20.


Periodisk fasta

2013-07-09 @ 22:41:48 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Ni kanske undrar varför det varit så tyst här ett tag, inte bara med inlägg utan också med recept och matbilder.. Saken är den att den nyttiga bakningen har lagts åt sidan en stund. Just nu provar jag periodisk fasta, och är inne på fjärde veckan. Alltså inte den fastan där man äter 5 dagar och fastar 2, utan 16/8-metoden där man äter 8 timmar om dagen och fastar 16. Jag är inte superstrikt på timmarna men oftast sträcker sig ätarfönstret mellan 11-19 på ett ungefär.

Varför jag gör det kan man ju undra? Jo, ni ska veta att jag har landat i mig själv en hel del den senaste tiden. Börjat se träning och kost som ett otroligt stort intresse istället för ångest och tvång som det ofta innebar för mig förr i tiden. Jag tycker helt enkelt det är otroligt spännande och vill gärna utvecklas. Fredrik har ju kört det en längre tid och lyckats otroligt bra, och att få följa med på den resan har varit motiverande för mig också! Under min tid med Helena så fick jag en otrolig balans i min kost, lärde mig äta bra! Och nu vet jag att jag har den grunden att luta mig tillbaka på. Det är också därför jag har känt mig modig nog att testa - för att jag vet hur jag ska äta för att må bra (jag mår såklart bra nu också, annars skulle jag aldrig hålla på, men jag fick lära mig en kosthållning jag kan hålla livet ut). Nånstans var det mitt mål med henne - att lära mig bra kost och såklart träning. Och nu när jag kan det så vill jag såklart testa nytt.

Min lilla PT här hemma (ja, han är grym både som gymsällskap och kock), har hjälpt mig mycket med maten för att det ska bli rätt. Det är verkligen ingen bantning jag går på och jag vill inte tappa några muskler! Därför har det blivit en jävulsk massa mat, ja, jag skojar inte. Äter som en häst när jag väl äter :) Det är därför jag tycker det fungerar bra för mig också - jag gillar att äta MYCKET - och nu får jag ju göra det också! Kan lägga ut någon bild så ni får se hur stora portioner det rör sig om, liksom mer än vissa killar, haha. Men jag är inte ute efter att gå ner massa kilon eller liknande utan bara för att det är en rolig grej att testa och se vad man kan åstadkomma!

Tyckte det var jättejobbigt utan frukost först, men nu tycker jag det fungerar bra! Att träna på tom mage fungerar också otroligt bra - och det trodde jag inte från början. Har fortfarande kvar min "fria dag" och svävar ut från det vanliga när jag känner för det. Vill jag ha en glass så äter jag den liksom. Det är ju sommar och det är mitt liv och därför blir det enligt mina egna regler. Är så glad att jag har min coach här hemma som hjälper och pushar mig (han är bäst!), men som precis som jag vill ha en kosthållning som fungerar jämt, det sociala ska inte försvinna bara för att man ska äta på "ett visst sätt".

Jag har läst på mycket om periodisk fasta och dessutom som sagt haft Fredrik att fråga om allt. Om du är sugen på att prova så läs på ordenligt först så du är fullt medveten om vad det innebär och vad man bör tänka på! Och komihåg att storleken på måltiderna måste ökas, annars kommer du hamna på ett galet lågt underskott - och det bygger man inga muskler på! Jag är ingen expert men fråga gärna om ni undrar över något så svarar jag utifrån bästa förmåga!

Kram på er! Och hädanefter kanske det blir lite tätare med inlägg!

Och så ett bra exempel på en vanlig lunch just nu.... ;)


Och så börjar det hända lite på den där ryggen...

2013-07-09 @ 18:48:22 Vardag
{ 2 Kommentarer }


Men du!

2013-07-07 @ 19:38:48 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Lite konturer börjar visa sig på mina mesiga vader....snart så ;)


Längtar till gymmet

2013-07-02 @ 20:16:07 Vardag
{ 0 Kommentarer }

Efter att ha kört två pass med halvkrasslig hals blev jag efter fredagens konditionspass tvungen att vila. Idag är det tisdag och jag har inte kunnat träna än p.g.a. riktigt jobbig hosta, ond hals och litervis med snor (fräscht eller hur?). Idag har det känts bättre och jag längtar galet mycket efter gymmet! Spenderar denna kväll i soffan framför sista säsongen av Gossip Girl. Har ätit tacos till middag och tänker bara mysa i soffan hela kvällen. Förhoppningsvis kan jag äntligen sticka iväg på gymmet imorgon och göra slut på ofrivilliga vilodagar för ett bra tag framöver!


RSS 2.0