Nyttiga kolhydratkällor

Fick en fråga av Tove om jag kunde tipsa om nyttigare alternativ till ris och pasta, och visst kan jag väl det! Alla långsamma kolhydratkällor är bra alternativ till vitt ris och vit pasta. Vitt mjöl får, som ni kanske vet, blodsockret att skjuta i höjden för att sedan dala lika snabbt igen, precis samma effekt som socker har på våran kropp. Vi känner oss pigga för stunden men efter en stund blir energin mycket sämre. När vi äter långsamma kolhydrater med fiber och fullkorn stiger blodsockret långsamt och planar ut, vilket ger oss en jämn energinivå och får oss att känna oss mätta längre.

Här kommer en liten lista på alternativ:
*Fullkornspasta
*Råris/fullkornsris
*Quinoa (är supergott att koka tillsammans med en grönsaksbuljong-tärning)
*Mathavre
*Matvete
*Matkorn
*Helt bovete
*Kikärtor/bönor
*Linser
*Potatis/sötpotatis
*LCHF-pasta (recept längre ner)
*Fullkornsbulgur
*Och såklart - frukt och grönsaker/rotsaker

Couscous är inte vidare nyttigt, det är gjort på vetemjöl som pressats ihop till korn och är alltså likadant som att äta vit pasta.

Och så receptet då...
LCHF-pasta
*4 ägg
*125 g färskost (typ Philadelphia)
*1/2 dl fiberhusk

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa äggen poröst och ha i de andra ingredienserna, vispa ihop.
3. Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt, lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och kavla så att smeten sprids ut över hela plåten. Låt det övre papperet sitta kvar.
4. Grädda i ca 10 minuter. Låt svalna lite.
5. Ta bort det övre papperet och skär i önskad form. Kanske som lasagneplattor eller som tagliatelle? Den går bra att förvara i kylen några dagar eller frysa in!

Hoppas ni fick lite inspiration!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0